راهنمای تعمیر مشکل یک‌سره جرقه زدن اجاق گاز

مهدی جهانی مهدی جهانی
11 شهریور 1403 - 14:26
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 10 دقیقه
راهنمای تعمیر مشکل یک‌سره جرقه زدن اجاق گاز

اجاق‌گاز، یکی از ابزارهای بسیار مهم و ضروری در هر خانه است که سلامت در عملکرد و رفع عیب آن در صورت خرابی یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها در نظر گرفته می‌شود. این وسیله، در تهیه غذا و پخت و پز روزانه به ما کمک می‌کند و یکی از اساسی‌ترین بخش‌های آشپزخانه محسوب می‌شود. اما مسائل فنی و عملکرد نادرست اجاق‌گاز ممکن است به خطرات جدی یا خرابی کامل اجاق گاز منجر شود و هزینه‌های مالی و جانی بسیاری برای ما رقم بزند.

یکی از مشکلاتی که ممکن است هرکسی در کار با اجاق‌گاز خود تجربه کند، این است که اجاق گاز یک‌سره جرقه میزند و دچار اشکال فنی در فندک شده است. این مشکل، زمانی آزار دهنده‌تر می‌شود که باید کمی غذای گرم کنیم یا آشپزی ساده‌ای انجام دهیم، آن‌جاست که این مشکل می‌تواند به یک چالش ناخوشایند تبدیل شود.

در این مقاله، به بررسی دقیق‌تر علل مختلف جرقه‌زدن یکسره فندک گاز پرداخته و راه‌حل‌هایی برای مقابله با این مشکل ارائه خواهیم داد. همچنین، توصیه‌های افراد متخصص در تعمیر اجاق‌گاز را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا به شما کمک کنیم از اجاق‌گاز خود در بهترین حالت استفاده کنید.

انواع فندک اجاق گاز چیست؟

قبل از پاسخ به این سوال که چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه میزند، بهتر است که ابتدا اطلاعاتی درباره انواع فندک اجاق گاز کسب کنیم. اجاق‌گازهای مدرن از یک سیستم جرقه زن (فندک) برقی برای ایجاد آتش استفاده می‌کنند که به دو نوع ساده و اکتیو تقسیم می‌شوند.

تفاوت اصلی بین ترانس جرقه‌زن ساده و ترانس جرقه‌زن اکتیو در اینجاست که در ترانس جرقه‌زن ساده، جرقه در تمامی شعله‌ها ایجاد می‌شود، اما تنها شعله‌ای که پیچ گاز آن باز شده باشد، روشن می‌شود. در مقابل، ترانس جرقه‌زن اکتیو به طور اختصاصی جرقه را فقط برای شعله‌ای که واقعاً باز شده باشد، ایجاد می‌کند.

تولیدکنندگان عمدتاً از دو نوع فندک در اجاق گازهای خود استفاده می‌کنند تا به کاربران این امکان را بدهند که بدون نیاز به کبریت یا مواد اشتعال‌زا، شعله را روشن کنند. این دو نوع فندک شامل موارد زیر می‌شود:

انواع فندگ اجاق گاز

فندک خودکار

 فندک اتوماتیک با چرخاندن پیچ گاز و باز کردن شعله گاز، به طور خودکار شروع به کار می‌کند و جرقه را ایجاد می‌کند. این فندک باعث تولید آتش در شعله مورد نظر می‌شود.

فندک غیرخودکار

 فندک غیرخودکار معمولا به صورت یک کلید جداگانه بر روی پنل اجاق‌گاز نصب شده و کاربر باید پس از باز کردن پیچ شعله مورد نظر، آن را فشار دهد تا جرقه ایجاد شود. باید توجه داشت که اگر کلید برگشت پذیر نیست، پس از روشن شدن اجاق‌گاز کلید فندک باید خاموش شود تا دیگر جرقه تولید نشود.

برای یافتن پاسخ این سوال که چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه میزند نیاز به دانستن نکاتی درباره نوع فندک استفاده شده در اجاق گاز خود دارید. اجاق گاز شما اگر دارای فندک باشد حتما یکی از انواع گفته شده در آن استفاده شده است و هر نوع فندک می‌تواند دارای سیستم متفاوت از دیگری باشد. این تفاوت می‌تواند روی نحوه تعمیر و روش عیب یابی نیز تاثیر گذار باشد و شما باید به آن توجه کنید.

بیشتر بخوانید:

چرا شعله اجاق گاز کم قدرت می‌سوزد؟

چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه میزند؟

در اجاق‌های گازی امروزی فندک‌هایی کنار هر شعله تعبیه شده است که این فندک‌ها برای روشن کردن شعله‌های گاز استفاده می‌شود. ممکن است پس از کمی استفاده از اجاق گاز، فندک تعبیه شده دچار مشکلات فنی شده و شما را با این سوال مواجه کند که چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه می‌زند؟ در این صورت، باید علت یک‌سره جرقه زدن اجاق گاز را بررسی کرد و با رفع آن، از بروز خرابی‌های بیشتر جلوگیری کرد.

یکی از دلایل اینکه چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه می‌زند این است که قطب‌های فندک کثیف بوده و نیاز به تمیز شدن دارند. همچنین، خشک شدن سیم‌ها و آسیب دیدن آن‌ها یا نقص در مدار الکتریکی فندک نیز می‌تواند باعث ایجاد این مشکل شود. به علاوه، عدم تنظیم صحیح فاصله بین فندک و شعله نیز ممکن است باعث جرقه زدن مداوم فندک شود. برای رفع این مشکل، ابتدا قطب فندک را با حوصله و دقت پاک کنید و سیم‌های فندک را بررسی کنید. در صورت خرابی، سیم‌های فندک را تعویض کنید. همچنین بهتر است فاصله بین فندک و شعله را به‌صورت استاندارد تنظیم کنید. اگر این روش‌ها به نتیجه نرسید، بهتر است برای بررسی‌های بیشتر و تعمیر به نمایندگی‌های معتبر اجاق گاز خود مراجعه کنید.

دلایل دیگر خرابی فندک اجاق گاز چیست؟

سایر دلایل رایج خرابی فندک اجاق گاز را در ادامه بررسی میکنیم.

اتصال نامناسب به برق

 عدم عملکرد صحیح فندک اجاق گاز می‌تواند به دلایل متعددی اتفاق بیافتد. اولین موردی که باید بررسی کنید، اطمینان از وصل بودن صحیح اجاق گاز به برق ساختمان است. زیرا تمامی اجاق‌های گازی برای اجرای عملیات فندک به انرژی برق نیاز دارند. اگر سیم برق اجاق گاز شما به پریز به خوبی وصل نشده باشد، فندک فعال نشده و قادر به ایجاد جرقه و روشن کردن شعله‌های اجاق نخواهد بود. بنابراین، در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که اتصال برق اجاق گاز به درستی انجام شده باشد و اجاق به منبع تغذیه برق متصل شده باشد.

قفل کودک فعال است

 فعال کردن قفل کودک بر روی اجاق گاز می‌تواند باعث خاموش شدن فندک در برخی از مدل‌های موجود در بازار شود. این قابلیت در اجاق‌های جدید باعث می‌شود تا کودکان امکان روشن کردن اجاق گاز را نداشته باشند. اگر اخیراً اجاق گاز خود را نصب کرده‌اید و فندک آن عمل نمی‌کند، ابتدا مطمئن شوید که قفل کودک غیرفعال شده باشد.

وجود آب و رطوبت

 یکی از دلایل اساسی که باعث اخلال در عملکرد فندک می‌شود، وجود رطوبت یا آب در نزدیکی شعله‌های گاز یا بدنه فندک می‌باشد. در چنین شرایطی، امکان تولید جرقه و روشن شدن شعله‌های اجاق گاز وجود ندارد. برای رفع این مشکل، ابتدا باید محیط کف اجاق گاز را به دقت تمیز و خشک کنید و توجه کنید که بدنه فندک مرطوب یا خیس نباشد. به خاطر داشته باشید که جرقه‌های تولید شده توسط یک فندک سالم معمولا دارای رنگ آبی هستند و در هر ثانیه حداقل یک جرقه تولید می‌شود. اگر متوجه شدید که جرقه‌ها آبی رنگ نیستند یا تعداد آنها به طور محسوسی کاهش یافته است، بهتر است با تعمیرکاران ماهر و متخصص مشورت کنید تا مشکل را برطرف نمایید.

راهنمای تعمیر مشکل یک‌سره جرقه زدن اجاق گاز

مشکل در اتصالات فندک

 یکی از عوامل بروز اشکال در فندک اجاق گاز می‌تواند قطع بودن اتصالات حساس فندک باشد. از جمله عواملی که می‌توانند به این مشکل منجر شوند، تمیزکاری نادرست اجاق گاز یا جابه‌جایی نادرست اجاق می‌باشد. در این شرایط، اتصالات نازک و حساس فندک ممکن است در اثر ضربه قطع شود و از این رو برق به فندک نخواهد رسید و منجر به عدم تولید جرقه توسط فندک می‌شود. برای حل این مشکل و تعمیر قطعی اتصالات فندک، بهتر است از یک تعمیرکار با تجربه در این زمینه کمک بگیرید تا سیم‌های فندک را به درستی نصب و محکم کند.

مسدودی در شعله‌ها

 یکی از دلایلی که می‌تواند منجر به عملکرد ناقص فندک اجاق گاز شود، مسدود شدن مسیر شعله‌ها است که به علت جمع شدن تکه‌های کوچک مواد غذایی در نزدیکی فندک ایجاد می‌شود. تجمیع این مواد با گذر زمان می‌توانند مسیر شعله را مسدود کرده و به خرابی فندک منجر شوند. برای رفع این مشکل، لازم است که تمامی چربی‌ها و جرم‌های ایجاد شده را با دقت تمیز کنید. اگر این مواد برای مدت زمان طولانی در این ناحیه باقی بمانند، به خرابی کامل فندک اجاق گاز منجر خواهند شد و در این صورت باید به تعویض این قطعه فکر کنید.

ضربه شدید و خرابی ترموکویل

 ضربه شدید به ترموکوپل کنار شعله می‌تواند عملکرد فندک اجاق گاز را به کلی دچار مشکل کند. این قسمت حساسیت بسیار زیادی دارد و در صورتی که ضربه بخورد، می‌تواند دچار خرابی شده و در نتیجه به قطع شدن اتصال منجر شود. به منظور جلوگیری از این مشکل، در هنگام تمیز کردن اجاق گاز باید دقت کنید که به فندک و ترموکوپل آسیبی نرسانید. اگر ترموکوپل از اتصالات خود جدا شده باشد، می‌توانید با باز کردن پیچ‌های سر شعله مورد نظر و برداشتن صفحه رویی به سیم فندک دسترسی پیدا کرده و آن را به جای اصلی خود وصل کنید.

ترموکوپل

نوسانات در برق رسانی

 نوسانات شدید در برق رسانی می‌توانند منجر به خرابی کامل فندک اجاق گاز شوند. این مشکل باعث می‌شود که فندک اجاق گاز سوخته و دیگر امکان تولید جرقه و روشن شدن شعله‌ها وجود نداشته باشد. برای حل این مشکل، تنها راه معمول تعویض فندک و قطعات سوخته آن است. اما اگر می‌خواهید میزان نوسانات وارده به اجاق گاز خود را کاهش دهید و عمر فندک اجاق گازتان را افزایش دهید، می‌توانید با نصب یک محافظ برق مناسب از اجاق گاز خود در برابر نوسانات برقی محافظت کنید.

بیشتر بخوانید:

علت خاموش شدن شعله گاز چیست + راه حل

خراب شدن دکمه فندک

 در اجاق گازهایی که از فندک غیراتوماتیک استفاده می‌شود، دکمه مجزایی روی پنل اجاق برای فعال کردن فندک وجود دارد و کاربر باید این دکمه را به صورت دستی فشار دهد تا فندک کار کند. اگر این دکمه به دلیل فشار زیاد، انباشت جرم و یا رطوبت بیش از حد خراب شود، ممکن است فندک اجاق گاز کار نکند. برای رفع این مشکل در اجاق گاز توصیه می‌کنیم اجاق گاز خود را برای تعمیر پیش افراد متخصص برده تا کار تعویض کلید فندک را برای شما انجام دهند.

خراب شدن دکمه فندک

کلام آخر

در پایان باید گفت که بهتر است در صورت بروز هرگونه مشکلی فورا اقدام به تعمیر و یا بردن اجاق گاز به نمایندگی‌های معتبر کنید تا از بروز حوادث و خرابی‌های بیشتر جلوگیری شود. همچنین در زمان تمیزکاری اجاق گاز کمی حوصله و صبر بیشتری به‌خرج داده و با دقت اطراف فندک را تمیز کنید و یا زمانی این‌کار را انجام دهید که وقت کافی برای تمیزکاری دارید تا از صدمه زدن به فندک اجاق گاز پرهیز کنید و به طول عمر اجاق گاز خود بیافزایید. اگر در مراحل گفته شده عیب یابی اجاق گاز شما ناموفق بود و شما نفهمیدید که چرا اجاق گاز یک‌سره جرقه می‌زند، بهتر است که مستقیما از کمک افراد متخصص و یا نمایندگی‌های معتبر بهره‌مند شوید. اجاق گاز وسیله بسیار حساسی است و توصیه ما برای ایمنی بیشتر این است که تا حد ممکن کار تعمیر را به افراد با تجربه واگذار کنید. در این مقاله سعی کردیم تمام نکات لازم برای عیب یابی مشکل یک‌سره جرقه زدن اجاق گاز و دیگر مشکلات فندک اجاق گاز ارائه کنیم و امیدواریم اطلاعات ارائه شده برای شما مفید بوده باشد.

ads-cols-1-1

کالاها پیشنهادی

اجاق گاز صفحه ای کن مدل 523M

اجاق گاز صفحه ای کن مدل 523M

20%
در انبار موجود نمی باشد
اجاق گاز استیل پنج شعله اسنوا مدل SS19584
ارسال رایگان

اجاق گاز استیل پنج شعله اسنوا مدل SS19584

5%
قیمت اصلی  10,500,000 بود.قیمت فعلی  9,975,000 است.
اجاق گاز صفحه ای اخوان مدل G-83-HE

اجاق گاز صفحه ای اخوان مدل G-83-HE

14%
قیمت اصلی  8,337,000 بود.قیمت فعلی  7,166,000 است.
اجاق گاز صفحه ای شیشه‌ای اخوان مدل V-13 ونوس
ارسال رایگان

اجاق گاز صفحه ای شیشه‌ای اخوان مدل V-13 ونوس

14%
قیمت اصلی  12,152,000 بود.قیمت فعلی  10,445,000 است.

ایمیل شما محرمانه است و منتشر نخواهد شد.